به گزارش پایگاه خبری همزمان،قهوه های دستساز؛ هر روز ۲ میلیارد لیوان قهوه در جهان مصرف میشود. تجارت این دانههای خوشعطر تجارت بزرگی است و تهیهٔ و دمکردن قهوه های دستساز اخیرا در دُبی بسیار باب شده است.
اما طعم قهوهٔ ایدهآل حاصل چیست؟
«شرکت قهوهٔ خام» در ناحیهٔ القوز دُبی واقع شده است. این مرکز تفت و توزیع، برند قهوهٔ خودش را به نام باریستا ترینینگ دارد. مت توگود، مدیر «شرکت قهوهٔ خام» این مجموعه میگوید: «این قهوهها از همهٔ دنیا، عمدتا از آسیا و آفریقا میآید در واقع از شمال و شرق آفریقا و آمریکای مرکزی وجنوبی. یعنی از کمربند گرمسیری زمین. در کنار اینها خودمان به دنبال کشت قهوه در ارتفاع ۱۰۰۰ متر بالاتر از سطح دریاییم که قهوهای با بهترین کیفیت را میدهد.»
مت میگوید که هنگام خرید قهوه شرایط کار برایش بسیار مهم است. و میافزاید: «اگر سراغ تولیدکننده رفته باشیم اول به بچهها و شرایط زندگیشان نگاه میکنیم. این که سلامت و خوشحال باشند همیشه عامل تعیینکنندهٔ طعم عالی قهوه است.»
این شرکت دو دانهٔ اصلی قهوه دارد. نوعی که برای قهوههای دستساز آماده میشود معمولا عربیکاست. و دیگری که قوطی و پاکت ریخته میشود روبوستاست.
فرآیند تفت دادن و برشتهسازی چه تأثیری در عطر و طعم قهوه دارد؟
مت توگود دراینباره میگوید: «هر دانهٔ قهوه مجموعه رایحهای در خود دارد. و دستگاه تفت عطر دانهها را در میآورد. و بنابراین اگر کیفیت دانه بالا باشد تفت دادن، عطروطعم قهوه را بهتر میکند. درست مثل سرآشپز ممتازی که عطروطعم مواد اولیهٔ درجهٔ یک را به بهترین شکل در میآورد. ما با تفت دادن در دماهای مختلف بعضی عطروطعمها را زنده میکنیم. و عطروطعمهایی را که خوب نیستند میگیریم.»
در فرآیند قهوهچشی یا کاپینگ افراد میکوشند انواع بوهای مختلف موجود در قهوهٔ دمکرده را تشخیص میدهند. معمولا بوی شکلات در قهوه موجود است. اما عطر میوهها هم در آن هست. گاهی بوی توتفرنگی، تمشک یا دیگر میوههای تابستانی، گاهی هم عطر زردآلو، هلو و شلیل و یا حتی ادویه را در قهوه پیدا میکنید. یعنی هر بویی که در آشپزی دارید در قهوه هم پیدا میشود.
شرکتهایی تفت و توزیع قهوه نظیر «شرکت قهوهٔ خام» در دُبی، قهوهٔ دستساز کافههای خاص دُبی را تهیه میکنند. «موخا ۱۴۵۰» یکی از شرکتهای معتبر موج سوم تولید قهوهٔ ممتاز است.
گارفیلد کِر، مدیرعامل این شرکت میگوید دربارهٔ قهوههای ممتاز و بسیار گرانقیمت میگوید: «یکی از معروفترین قهوههایی که داریم قهوهٔ بلو مانتین جامائيکاست. این قهوه صدها سال است که تجارت میشود. و بسیار معروف است، بهخصوص در ژاپن که ۸۰ درصد این محصول پیش خرید میشود. و قهوهٔ بعدیمان گیشای اتیوپیایی است که ریشهٔ گیشای پانامایی است که عموما به مزایده گذاشته میشود.»
بهترین راه دمکردن قهوههای ممتاز چیست؟
قهوهٔ ممتاز را در قهوهسازهای دستی نظیر قهوهساز کمِکس (Chemex) درست میکنند. تا حاصل کار قهوهای یکدست و تمیز باشد. و بتوان کیفیت دانههای اصلی را بهخوبی تشیخص داد. تفاوت قهوهٔ ممتاز و قهوهٔ معمولی در این است که در بوی این قهوه میتوان عطرهای مختلف را بهراحتی، مثل عطر میوههای واقعی، تشخیص داد.
کشت قهوه در عربستان حدود ۵ سده پیش آغاز شد و نوشیدن آن بخشی از فرهنگ عربی امارات است که گذشته را به تجارتی چندمیلیاردی در آینده پیوند میزند.